HD_MRK
HAM Technische Installatie logo
Lopik  •  0348 55 81 90            
HAM Technische Installatie logo
HAM Technische Installatie header
 
 
 
SNGL
 
CNTNT duurzame woning Lopik
 

Duurzaam wonen

Zo duurzaam mogelijk wonen, was de wens van de woningeigenaren in Lopik. In overleg met HAM Technische Installatie werd een energieprestatierapport opgesteld. Op basis van dit rapport besloten de bewoners om gefaseerd verbeteringen aan te brengen, die HAM Technische Installatie uitvoerde:

  • plaatsing zonnepanelen voor opwekken elektriciteit
  • plaatsing zonneboiler voor heet water
  • vervanging oude centrale-verwarmingsketel
  • vervanging woningventilatie door energiezuinige en geluidsarme ventilatorbox
  • aanleg stopcontact voor opladen elektrische auto

Om daarnaast hun energieverbruik zo laag mogelijk te maken, hebben ze alle meer dan tien jaar oude huishoudelijke apparatuur vervangen door moderne en zuinige modellen. Gloeilampen en ouderwetse spaarlampen vervingen ze zoveel mogelijk door LED-lampen. Ook lieten ze een aannemer extra isolatie aanbrengen tussen de garage (die alleen vorstvrij moest zijn) en de rest van het huis.

Zonnepanelen

De 16 zonnepanelen met een capaciteit van samen 4000 pWh (piek-watt-uur) leveren ongeveer 3700 kWh per jaar op. De klant besloot ze achterin de tuin te plaatsen, omdat dit mooier was. Een omheining van wilgentenen onttrekt ze aan het zicht. Door de plaatsing in de grond konden ze exact op het zuiden worden gericht, wat de hoogste opbrengst geeft. De installatie produceert meer elektriciteit dan de bewoners jaarlijks gebruiken voor het huishouden en het opladen van de auto samen. De overblijvende elektriciteit wordt aan het net terug geleverd, de elektriciteitsmaatschappij betaalt hiervoor. Ook als particulier kun je de btw over de aanschaf terug krijgen. Hiervoor meld je je aan bij de kamer van koophandel als ondernemer in energie.

Zonneboiler en CV-ketel

Op het moment van het energieprestatieadvies was de CV-ketel nog niet aan vervanging toe. Besloten werd te wachten tot dit nodig was. Toen het zover was, werd tegelijkertijd een zonneboiler op het platte dak geplaatst. Naar verwachting levert deze ongeveer 8 maanden per jaar al het warme water dat nodig is voor keuken en badkamer. Wanneer de zonneboiler bij gebrek aan zon onvoldoende warm water levert, neemt de CV-ketel het over.

Woningventilatie

Oude mechanische woningventilatie is niet energiezuinig en dikwijls ook luidruchtig. De bewoners kozen voor een installatie met een energiezuinige gelijkstroommotor, die door CO2-sensoren en vochtsensoren gestuurd wordt. Ook heeft deze installatie een vakantiestand. Dit alles bespaart zowel elektriciteit als gas: door ventilatie wordt immers warme lucht afgevoerd die door koude lucht van buiten vervangen wordt. Met deze manier van woningventilatie wordt er precies zóveel geventileerd als nodig is.

Andere maatregelen

Belangrijk is om goed naar het huishoudelijk gebruik van energie te kijken en nodeloos elektriciteitsverbruik terug te dringen. Als vuistregel geldt dat het loont om huishoudelijke apparatuur zoals koelkasten, vaatwassers en wasmachines ouder dan 10 tot 15 jaar te vervangen. Belangrijk is dan om op internet goed uit te zoeken welke merken de zuinigste apparatuur hebben. Het ene merk heeft de zuinigste koelkast, weer een ander merk heeft de zuinigste wasmachine en een derde de zuinigste vaatwasser!

De meeste LED-lampen zijn gemakkelijk in de detailhandel verkrijgbaar. Voor speciale wensen kunt u terecht bij HAM Technische Installatie, bijvoorbeeld voor LED-‘TL’-balken of voor de vervanging van transformatoren voor 12-Volts lampen door speciale LED-transformatoren.

Een plug-in hybride auto combineert een benzinemotor met elektrische aandrijving en sterke accu’s. Als de accu’s leeg zijn neemt de hybride aandrijving het over. Op deze manier kan een aanzienlijk deel van de autokilometers milieuvriendelijk op zelfopgewekte elektriciteit rijden. Voor dit doel heeft HAM Technische Installatie een extra stopcontact (16A) in de garage geplaatst, zodat de auto thuis met eigen stroom kan worden opgeladen.

 
 
Projectgegevens

Duurzaam wonen
  • Zonnepanelen
  • Zonneboiler
  • Goede ventilatie
  • en nog veel meer….
Opdrachtgever
Particulier
 

Bewoner Lopik:

‘We moeten met z’n allen iets doen voor het milieu om onze omgeving leefbaar te houden. Daarom hebben wij voor onze duurzame installaties gekozen voor een Lopikse ondernemer.

De samenwerking met HAM Technische Installatie is erg prettig. Ik wil graag alles weten en hun medewerkers dachten daarin geweldig met me mee.’